Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο Αι Βασίλης μπέρδεψε τα δώρα με τις συγγραφείς κ. Ειρήνη Κανελλοπούλου και Βέρα Μιχαλιού!!!

 Γεια σας φίλοι μου!!!!

 

Σήμερα έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε τις συγγραφείς κ. Ειρήνη Κανελλοπούλου  και Βέρα Μιχαλιού, του παιδικού βιβλίου «Ο Αι Βασίλης μπέρδεψε τα δώρα »,.








Σας ευχαριστούμε πολύ που έιστε μαζί μας σήμερα.Ας ξεκινήσουμε λέγοντας μας λιγα λογια για εσάς.... Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή βιβλίων για παιδιά;

Ειρήνη: Ευχαριστούμε πολύ κι εμείς για την πρόσκληση! Θα ξεκινήσω λέγοντας ότι εργάζομαι ως φιλόλογος στον ιδιωτικό τομέα, στα φροντιστήρια Πουκάμισας στη Νέα Μάκρη. Αγαπώ τη συγγραφή από μικρή. Πέραν του παραμυθιού, έχει εκδοθεί και ένα μικροδιήγημά μου από τις εκδόσεις Ωκεανός, στη συλλογή «Μένουμε Σπίτι». Σχετικά πρόσφατα έκανα ένα βήμα και στην επιμέλεια ενός βιβλίου, «Ο Βαλτός» της κ. Πασχαλιάς Βαρύτη-Κουμπλή και ελπίζω να συνεχίσω και σε αυτόν τον τομέα μελλοντικά. 

Η συγγραφή παιδικού βιβλίου προέκυψε τυχαία και μάλιστα ήταν εξαιρετικά ευχάριστο το γεγονός ότι συνεργάστηκα με ένα άτομο που ταιριάζουμε πολύ, με τη φίλη μου τη Βέρα. 


Βέρα: Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου γράφω. Είναι ο τρόπος που θέλω να επικοινωνώ όσα νιώθω, όσα φοβάμαι, όσα με κάνουν και θαυμάζω τη πλάση και τον άνθρωπο με τις δυνατότητές του. Δεν έγραφα όμως παρά στίχους, μικρά διηγήματα και ποίηση. Όταν  γέννησα τον πρωτότοκο μου ωστόσο, κάτι άλλαξε μέσα μου, ήταν σαν να φιλτράρονταν όλα όσα έγραφα μέσα απ τα μάτια και τη παιδική του ψυχή. Και έτσι κατέληξα να γράφω και να εξιστορώ πολλές παιδικές ιστορίες για να περάσω μηνύματα, αξίες και να παίξω μαζί με τα τέσσερα παιδιά μου στο λούνα παρκ της φαντασίας. Τώρα πια νομίζω πως σχεδόν μόνο μέσα απ το παραμύθι μπορώ να εκφραστώ ως ενήλικας κοιτάζοντας και το παιδί που έχω μέσα μου. 




Πείτε μας λίγα λόγια για το βιβλίο, «Ο Αι Βασίλης μπέρδεψε τα δώρα» και πώς σας ήρθε η έμπνευση για την ιστορία του.

Ειρήνη: Το βιβλίο μας αυτό αποτελεί ένα παραμύθι απευθυνόμενο σε μικρούς κυρίως, αλλά, γιατί όχι, και σε μεγάλους. Έχει σκοπό να ταξιδέψει νοερά κάθε αναγνώστη/αναγνώστρια σε διάφορα μέρη της γης και να περάσει πολλά μηνύματα. Έμπνευση για την ιστορία του στάθηκε μία μικρή γιορτή Χριστουγέννων, για έναν πολυχώρο πολιτισμού, τον Δεκέμβριο του 2014, στην οποία η Βέρα κι εγώ αποφασίσαμε, συν τοις άλλοις, να γράψουμε μια επίκαιρη ιστορία. Η ιστορία αυτή βγήκε καλύτερη απ’ ότι περιμέναμε, εμπλουτίστηκε και έφτασε στα χέρια του αναγνωστικού κοινού το φθινόπωρο του 2020. 

Βέρα : Η έμπνευση για το παραμύθι μας αυτό ήρθε μέσα σ ένα απόγευμα και μάλιστα είχε μια πρακτική πλευρά μιας και θα συνόδευε μια χριστουγεννιάτικη εκδήλωση σε έναν πολυχώρο πολιτισμού! Σκεφτήκαμε με την Ειρήνη πως θα ταν πολύ ξεχωριστό, εκτός από τις δράσεις που θα πραγματοποιούσαμε με τα παιδιά , παράλληλα να κάναμε ανάγνωση ενός χριστουγεννιάτικου παραμυθιού γραμμένο από εμάς τις ίδιες! Η καθεμιά μας άλλωστε λατρεύει τα Χριστούγεννα! Θέλαμε ωστόσο να είναι ένα βιβλίο παράλληλα διδακτικό που να προωθεί πανανθρωπινες αξίες και το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων που δεν είναι άλλο από την Αγάπη και την προσφορά. Σε ένα απόγευμα είχαμε τον σκελετό μας και έπειτα συνεργαστήκαμε για το τελικό αποτέλεσμα με πολλή επιμέλεια και συνέπεια



Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε στους μικρούς σας αναγνώστες;

Ειρήνη: Το βασικό μήνυμα είναι η αγάπη που πρέπει να προσφέρεται με ανιδιοτέλεια, αλλά και η αγάπη και η εκτίμηση για όσα αγαθά έχουμε, που καμιά φορά μοιάζουν λίγα, ενώ είναι υπεραρκετά. Μαζί με την αγάπη υπάρχουν και τα μηνύματα του σεβασμού, της αλληλοβοήθειας, της πίστης, της φιλίας και οποίο άλλο μήνυμα πιθανόν μπορεί να ανακαλύψει κάθε άτομο διαβάζοντάς το!

Βέρα : όπως ανέφερα και στην προηγούμενη ερώτηση, σκοπός ήταν να υπάρχουν πολλαπλά μηνύματα στο παραμύθι που να προωθούν το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων και εν τέλει της ίδιας της ζωής μας. Μηνύματα όπως είναι η Αγάπη, η προσφορά, η αλληλεγγύη, η ταπεινότητα, η φιλία, α καταπολέμηση της πλεονεξίας και της ωμότητας, η αποδοχή του θαύματος, η μαγεία σε κάτι που δεν βλέπουμε και η πίστη σ αυτό, καθώς και αλλά τόσα που προκύπτουν από την ανάγνωση. 


Τα παιδιά θεωρείτε έχουν ανάγκη από ήρωες παραμυθιών; Και εάν ναι τι είδους ήρωες;

Ειρήνη: Τα παιδιά έχουν ανάγκη από ήρωες και ηρωίδες τόσο στα παραμύθια όσο και στη ζωή, καθώς έχουν ανάγκη από θετικά πρότυπα να τα εμπνεύσουν ώστε να γίνουν άξιοι άνθρωποι. Οι ήρωες και ηρωίδες των παραμυθιών καλό είναι να μοιάζουν με ανθρώπους της πραγματικότητας, άτομα που μοχθούν για το καλό, την αγάπη, την ειρήνη, την ελευθερία, τις αξίες και τα ιδανικά γενικότερα, για τους στόχους τους, διατηρώντας την αισιοδοξία, την πίστη, το θάρρος και το κουράγιο τους, αλλά έχοντας και τη δυνατότητα να «πέσουν», προσπαθώντας όμως πάντα να ξανασηκωθούν. 

Βέρα : Τα παιδιά μας έχουν ανάγκη από ήρωες με την έννοια της ετυμολογίας της λέξης θεωρώ. Δηλαδή με την έννοια ενός ατόμου που είναι παρών την ώρα που τον χρειάζεσαι. Και αυτοί οι ήρωες καθόλου γενναίοι ή έξω πραγματικοί δεν χρειάζεται να είναι. Καθόλου εξειδανικευμενοι και υπέρ τέλειοι. Μπορεί να ναι παιδιά, γονείς, κάθε λογής άνθρωποι, με κάθε λογής επαγγέλματα και τρόπους ζωής. Αρκεί να  μας μαθαίνουν κάτι, να μας βάζουν στη σφαίρα του μαγικού παραμυθητικού κόσμου και να μας  λειτουργούν ως πρότυπα είτε μίμησης είτε ακόμα και αποφυγής. 



Σκέψεις για επόμενο βιβλίο υπάρχουν; Θα δούμε σύντομα κάτι διαφορετικό από εσάς ή ακόμη μια ιστορία για παιδιά; Ετοιμάζετε κάτι;

Ειρήνη: Ιδέες γενικά υπάρχουν και ελπίζω μετά τη λήξη του μεταπτυχιακού, προς την άνοιξη, να μπορέσουν να μπουν στο χαρτί. Κυρίως με ενδιαφέρει η συγγραφή λογοτεχνίας για ενηλίκους, χωρίς όμως να αποκλείω κάτι αναφορικά με την παιδική λογοτεχνία. 

Βέρα : Πάντα κάτι ετοιμάζω, πάντα κάτι αφήνω, πάντα κάτι σκέφτομαι και σημειώνω! Αυτή τη στιγμή έχω τελειώσει ένα ακόμη παιδικό βιβλίο, σε αρκετά διαφορετικό κλίμα από τον Αι Βασίλη μας που μπέρδεψε τα δώρα! Δεν έχω σκοπό να ασχοληθώ σύντομα με άλλο κοινό, προτιμώ τα παιδιά , ελπίζω στα παιδιά και μ αρέσει να γράφω για τα παιδιά !

Τέλος, πείτε μας  πού μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας; Πώς μπορούν οι αναγνώστες να επικοινωνήσουν μαζί σας;

 

Ειρήνη: Το βιβλίο μας μπορείτε να το βρείτε και διαδικτυακά σε μεγάλα βιβλιοπωλεία, όπως «Πατάκης», «Πολιτεία», «Πρωτοπορία», «Ιανός», σε κάθε βιβλιοπωλείο της γειτονιάς σας κατόπιν παραγγελίας, αλλά και στην ιστοσελίδα του εκδοτικού οίκου «Κομνηνός». 

Τόσο η Βέρα όσο κι εγώ διατηρούμε λογαριασμούς στο Instagram.

Ο λογαριασμός μου είναι: @eirini21kanellopoulou 

 

Ευχαριστούμε πολύ για τη φιλοξενία και που μας δώσατε τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε εμάς και κυρίως το παραμύθι μας. Καλή χρονιά να έχουμε με υγεία και αγάπη! 


 Βέρα : το βιβλίο μας πωλείται σε μεγάλα βιβλιοπωλεία και τα eshop τους, πχ πολιτεία, Ιανό, Πατάκη, πρωτοπορία καθώς και από το site των Εκδόσεων Κομνηνός, καθώς και με παραγγελία σε οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο της χώρας. Τέλος μπορείτε να με βρείτε στη σελίδα μου στο ινσταγκραμ με το προφίλ _veramichaliou_.

Ευχαριστώ από καρδιάς για την συνέντευξη! 

 


 

Σας ευχαριστούμε πολύ!!!

 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δωρεάν δείγματα σε εγκύους και νέες μανούλες.....!!!!!

                       Η φωτογραφία είναι ενδεικτική Κορίτσια μου, Βλέπω συχνά σε διάφορες ομάδες μου είμαι μέλος πως αναζητάτε ποιες εταιρίες διαθέτουν δωρεάν δείγματα σε εγκύους και νέες μανούλες. Η αλήθεια είναι πως όταν ήμουν εγκυούλα στον Αγγελάκο μου, έψαξα και εγώ να βρω και λάβω δωρεάν δείγματα. Ποια από εμάς άλλωστε δεν θα ήθελε; Θυμάμαι τον ενθουσιασμό που είχα κάθε φορά που ερχόταν ένα νέο πακέτο. Αποφάσισα λοιπόν να τις συγκεντρώσω σε αυτό το άρθρο για να σας διευκολύνω. 1) Βabyspace Το γνωστό σε όλες μας πλέον πακετάκι με διάφορα καλούδια από  babyspace.gr. Μπαίνετε στην σελίδα τους, κάνετε εγγραφή και ύστερα παραγγέλνετε το πακέτο για την μέλλουσα μαμά. Για να παραλάβετε το πακέτο θα πρέπει ·          Να είστε μέσα στις πρώτες 500 μέλλουσες μαμάδες που θα το παραγγείλουν, τον συγκεκριμένο μήνα. ·          Να μην έχετε προμηθευτεί το αντίστοιχο πακέτο από το γυναικολόγο σας ·          Να βρίσκεστε στον 7ο με 9ο μήνα της εγκυμοσύνης 2) Ρampers Η Pampres προσφέρει σε

ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΔΙΚΑΙΟΠΟΥΛΟΥ: ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ!!!

  1.Συγγραφέας παιδικών βιβλίων. Τι ήταν εκείνο που σας ώθησε στη συγγραφή, και πιο συγκεκριμένα στη συγγραφή αυτού του είδους; Όταν άρχισα να αφηγούμαι ιστορίες από το μυαλό μου στα παιδιά μου, κατάλαβα ότι μερικές από αυτές είναι πολύ καλές για να τις ακούσουν κι άλλα παιδιά. Έτσι αποφάσισα να τις καταγράψω, χωρίς να ξέρω που θα με οδηγήσει αυτό. Τελικά μετά από αρκετό χρονικό διάστημα κατάφερα να εκδόσω το πρώτο μου βιβλίο, με μια συλλογή από 12 παραμύθια. Αυτό το βιβλίο τώρα, η Παραμυθοχώρα, είναι μεταφρασμένο στα αγγλικά ( The fairyland ) και θα συνεχίσω και με το δεύτερο βιβλίο μου «Η αλήθεια μέσα στα παραμύθια». 2.Ποια η ευθύνη του συγγραφέα όταν γράφει ένα παιδικό βιβλίο;   Η ευθύνη κάθε συγγραφέα είναι τεράστια, ειδικά αν απευθύνεται σε παιδιά. Χρειάζεται να είμαστε σίγουροι ότι θα προσφέρουμε το καλύτερο δυνατό, για την ανάπτυξη μια φωτισμένης ψυχής. Γι’ αυτό κι εγώ συνεχώς επιμορφώνομαι, διαβάζω και παρακολουθώ σεμινάρια σχετικά με το παιδί και την ψυχική υγεία. Ακό

Συνέντευξη με την Μαρία Κουρμπάνη!!!!

  1) Ευχαριστούμε κ. M αρία Κουρμπάνη   που δεχτήκατε να μιλήσουμε και να γνωρίσουμε εσάς και τα βιβλία σας, πείτε μας πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την συγγραφή παιδικών βιβλίων. Εγώ σας ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία που μου δώσατε να μιλήσω για τον μικρό μας ήρωα: τον Χέρμαν. Πάντοτε μου άρεσε να γράφω διαλόγους και ιστορίες που απευθύνονται σε μικρές ηλικίες. Από τότε όμως που ξεκίνησε η καραντίνα αποφάσισα να ασχοληθώ ολοκληρωτικά με το συγγραφικό κομμάτι.   2)Πείτε μας ποια είναι η πηγή έμπνευσης για τις ιστορίες των παραμυθιών σας. Την ιστορία του παραμυθιού την εμπνεύστηκα κυρίως από τα ανίψια μου τον Ευάγγελο και την Αγγελίνα που τους αρέσουν τόσο πολύ τα ζωάκια και ειδικά τα χελωνάκια! Κι αφού επέλεξα τον ήρωα του παραμυθιού, τα υπόλοιπα ήρθαν από μόνα τους! Δεν ήθελα όμως να γράψω ένα απλό παραμύθι για παιδιά, αλλά ήθελα να γράψω για ένα παραμύθι που θα έχει να δώσει πολλά στα παιδιά, να αφήσει δυνατά μηνύματα τόσο σε μικρούς όσο και σε μεγάλους.     3)Πο