Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σταύρος Γραμματόπουλος : ΟΙ ΝΟΤΕΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ

Επιστρέψαμε δυναμικά μετά τις διακοπές και έχουμε την χαρά να φιλοξενούμε τον συγγραφέα Σταύρο Γραμματόπουλο του παιδικού βιβλίου : Οι νότες της αγάπης!!

Ας τον γνωρίσουμε λοιπόν καλύτερα.....



1.Συγγραφέας παιδικών βιβλίων. Τι ήταν εκείνο που σας ώθησε στη συγγραφή, και πιο συγκεκριμένα στη συγγραφή αυτού του είδους;

Η ανάγκη για έκφραση. Είναι σημαντικό να εξωτερικεύουμε τα συναισθήματα και τις σκέψεις μας. Με αυτό τον τρόπο επικοινωνούμε καλύτερα με τον εαυτό μας, τον γνωρίζουμε σε βάθος ενώ παράλληλα, η δημιουργία μας δίνει μια αίσθηση ολοκλήρωσης. Τα παιδικά βιβλία με συγκινούν, για το βαθύ τους νόημα που εκφράζεται με απλό και κατανοητό τρόπο. Αποτελούν την απόδειξη ότι η ομορφιά κρύβεται στην απλότητα. 


2.Ποια η ευθύνη του συγγραφέα όταν γράφει ένα παιδικό βιβλίο;

Ευθύνη. Δυνατή λέξη. Από εκείνες που τοποθετήσαμε στο συρτάρι και δεν αγγίζουμε. Ευθύνη έχουμε για όλες τις πράξεις που απορρέουν από εμάς. Ακόμη και για εκείνες που δεν αποδεχόμαστε. Φυσικά, το γεγονός ότι ένα παιδικό βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά, ενισχύει το βάρος της. Χρειάζεται πολύ προσοχή να κρατηθεί η ισορροπία ανάμεσα σε εκείνο που θέλει να εξωτερικεύσει ο συγγραφέας και στο πως πρέπει να προσεγγίσει τη ψυχή των παιδιών. Ούτε το πρώτο πρέπει να αλλοιωθεί, ούτε το δεύτερο να νιώσει έστω και την παραμικρή ενόχληση. 

3.Ποια είναι η πηγή της έμπνευσής σας;

Ο συγγραφέας πρέπει να παρατηρεί. Η παρατηρητικότητα αποτελεί ένα από τα κύρια βήματα για τη συγγραφή. Στο περιβάλλον μας, οι ιδέες μας αποκτούν φυσική υπόσταση και αποτυπώνονται ευκολότερα στο χαρτί. Μπορεί να μας εμπνεύσει ένα λουλούδι, μια χειρονομία, μια σκηνή που διαδραματίζεται μπροστά μας. Τότε, μια ιδέα που είχαμε, σχηματοποιείται και αποκτά φόρμα και μορφή.

4.Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε στους μικρούς σας
αναγνώστες?

Το μήνυμα απευθύνεται τόσο στους μικρούς αναγνώστες όσο και στους ενήλικες. Το έγραψα με την σκέψη ότι οι γονείς θα το διαβάζουν στα παιδιά τους και όλοι θα παίρνουν από κάτι. Οι γονείς από το νόημα, τα παιδιά από τις εικόνες. Αυτό που θέλω να μοιραστώ είναι πως η ζωή δεν είναι πάντα εύκολή ή όπως θα την θέλαμε. Και ξέρετε κάτι; Δεν πειράζει καθόλου! Η ζωή θέλει υπομονή και επιμονή, να μην στεκόμαστε στο “πως μας τα φέρνει” αλλά στο τι κάνουμε εμείς, ποια είναι η στάση μας απέναντι στα δύσκολα. 

5.Πως μπορεί το βιβλίο να έχει θέση στη ζωή των σημερινών παιδιών που μεγαλώνουν στην κοινωνία της τεχνολογίας;

Η τεχνολογία έχει επηρεάσει τις περισσότερες, αν όχι όλες τις πτυχές της ζωής μας. Και αυτό είναι καλό, εφόσον κατανοήσουμε ότι αποτελεί εργαλείο και όχι τρόπο ζωής. Το πρόβλημα που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, όμως, αφορά στο γεγονός ότι μας λείπει η κατανόηση για το πως λειτουργούν όλα αυτά. Πατάμε ένα διακόπτη και γίνεται φως! Αυτό μας αρκεί και τότε είναι που, κατά την άποψή μου, ξεκινάει το πρόβλημα. Λείπει η επαφή με το πως και το γιατί, επομένως εξασθενεί η κριτική μας σκέψη. Το βιβλίο λειτουργεί αντίστροφα, είναι επικοινωνία, είναι συζήτηση ανάμεσα στον συγγραφέα και τον αναγνώστη, σε “αναγκάζει” να αναρωτηθείς, να φανταστείς, να συμφωνήσεις ή να διαφωνήσεις αλλά με επιχειρήματα. 

6.Τι θεωρείτε πιο σημαντικό σε μια παιδική ιστορία όταν γράφετε; Το ίδιο το μήνυμα ή τα μηνύματα της ιστορίας ή τον τρόπο με τον οποίο θα τα εκφράσετε;

Μου αρέσουν οι μικρές φόρμες όπως ένα παιδικό βιβλίο. Έχεις ένα βασικό μήνυμα και μετά το ντύνεις ώστε να είναι αξιοπρόσεκτο αλλά και κατανοητό. Είναι τόσο μικρό, λοιπόν, που πρέπει να δώσεις σημασία σε όλα. Όπως ένα δαχτυλίδι, δεν αρκεί το σχέδιο, το χρώμα, η πέτρα ή η ποσόστωση σε χρυσό. Το αντιμετωπίζεις ως ένα και η επιτυχία σε αυτό είναι να υπάρχει μια αρμονία ανάμεσά τους, να μην ξεχωρίζει κάποιο από τα στοιχεία που το συνθέτουν. 

7. Ποια είναι τα συγγραφικά σας σχέδια για το επόμενο διάστημα;

Αν όλα πάνε καλά, θα κυκλοφορήσει τους επόμενους μήνες το δεύτερο από τα τρία παιδικά βιβλία που πραγματεύονται την αγάπη. Παράλληλα, δουλεύω πάνω σε ένα διήγημα. 

8.Κλείνοντας θέλω να σας ευχαριστήσω για την όμορφη συζήτηση μας, πείτε μας όμως πού και πώς μπορούμε να βρούμε τα βιβλίο σας; Πώς μπορούν οι αναγνώστες να επικοινωνήσουν μαζί σας;

Το βιβλίο είναι διαθέσιμο σε όλα τα βιβλιοπωλεία, με μεγάλη μου χαρά να επικοινωνήσουμε μέσα από τα ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εγώ ευχαριστώ για τις όμορφες ερωτήσεις που μου θέσατε και για την ευκαιρία που μου δώσατε να μοιραστώ τις σκέψεις μου. 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δωρεάν δείγματα σε εγκύους και νέες μανούλες.....!!!!!

                       Η φωτογραφία είναι ενδεικτική Κορίτσια μου, Βλέπω συχνά σε διάφορες ομάδες μου είμαι μέλος πως αναζητάτε ποιες εταιρίες διαθέτουν δωρεάν δείγματα σε εγκύους και νέες μανούλες. Η αλήθεια είναι πως όταν ήμουν εγκυούλα στον Αγγελάκο μου, έψαξα και εγώ να βρω και λάβω δωρεάν δείγματα. Ποια από εμάς άλλωστε δεν θα ήθελε; Θυμάμαι τον ενθουσιασμό που είχα κάθε φορά που ερχόταν ένα νέο πακέτο. Αποφάσισα λοιπόν να τις συγκεντρώσω σε αυτό το άρθρο για να σας διευκολύνω. 1) Βabyspace Το γνωστό σε όλες μας πλέον πακετάκι με διάφορα καλούδια από  babyspace.gr. Μπαίνετε στην σελίδα τους, κάνετε εγγραφή και ύστερα παραγγέλνετε το πακέτο για την μέλλουσα μαμά. Για να παραλάβετε το πακέτο θα πρέπει ·          Να είστε μέσα στις πρώτες 500 μέλλουσες μαμάδες που θα το παραγγείλουν, τον συγκεκριμένο μήνα. ·          Να μην έχετε προμηθευτεί το αντίστοιχο πακέτο από το γυναικολόγο σας ·          Να βρίσκεστε στον 7ο με 9ο μήνα της εγκυμοσύνης 2) Ρampers Η Pampres προσφέρει σε

ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΔΙΚΑΙΟΠΟΥΛΟΥ: ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ!!!

  1.Συγγραφέας παιδικών βιβλίων. Τι ήταν εκείνο που σας ώθησε στη συγγραφή, και πιο συγκεκριμένα στη συγγραφή αυτού του είδους; Όταν άρχισα να αφηγούμαι ιστορίες από το μυαλό μου στα παιδιά μου, κατάλαβα ότι μερικές από αυτές είναι πολύ καλές για να τις ακούσουν κι άλλα παιδιά. Έτσι αποφάσισα να τις καταγράψω, χωρίς να ξέρω που θα με οδηγήσει αυτό. Τελικά μετά από αρκετό χρονικό διάστημα κατάφερα να εκδόσω το πρώτο μου βιβλίο, με μια συλλογή από 12 παραμύθια. Αυτό το βιβλίο τώρα, η Παραμυθοχώρα, είναι μεταφρασμένο στα αγγλικά ( The fairyland ) και θα συνεχίσω και με το δεύτερο βιβλίο μου «Η αλήθεια μέσα στα παραμύθια». 2.Ποια η ευθύνη του συγγραφέα όταν γράφει ένα παιδικό βιβλίο;   Η ευθύνη κάθε συγγραφέα είναι τεράστια, ειδικά αν απευθύνεται σε παιδιά. Χρειάζεται να είμαστε σίγουροι ότι θα προσφέρουμε το καλύτερο δυνατό, για την ανάπτυξη μια φωτισμένης ψυχής. Γι’ αυτό κι εγώ συνεχώς επιμορφώνομαι, διαβάζω και παρακολουθώ σεμινάρια σχετικά με το παιδί και την ψυχική υγεία. Ακό

Συνέντευξη με την Μαρία Κουρμπάνη!!!!

  1) Ευχαριστούμε κ. M αρία Κουρμπάνη   που δεχτήκατε να μιλήσουμε και να γνωρίσουμε εσάς και τα βιβλία σας, πείτε μας πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την συγγραφή παιδικών βιβλίων. Εγώ σας ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία που μου δώσατε να μιλήσω για τον μικρό μας ήρωα: τον Χέρμαν. Πάντοτε μου άρεσε να γράφω διαλόγους και ιστορίες που απευθύνονται σε μικρές ηλικίες. Από τότε όμως που ξεκίνησε η καραντίνα αποφάσισα να ασχοληθώ ολοκληρωτικά με το συγγραφικό κομμάτι.   2)Πείτε μας ποια είναι η πηγή έμπνευσης για τις ιστορίες των παραμυθιών σας. Την ιστορία του παραμυθιού την εμπνεύστηκα κυρίως από τα ανίψια μου τον Ευάγγελο και την Αγγελίνα που τους αρέσουν τόσο πολύ τα ζωάκια και ειδικά τα χελωνάκια! Κι αφού επέλεξα τον ήρωα του παραμυθιού, τα υπόλοιπα ήρθαν από μόνα τους! Δεν ήθελα όμως να γράψω ένα απλό παραμύθι για παιδιά, αλλά ήθελα να γράψω για ένα παραμύθι που θα έχει να δώσει πολλά στα παιδιά, να αφήσει δυνατά μηνύματα τόσο σε μικρούς όσο και σε μεγάλους.     3)Πο